office@startupshower.rs +381 69 23 83 061

Vesti

Održano predavanje na temu „Stvaranje vrednosti u digitalnoj ekonomiji“

04/09/2021

U hotelu Metropol, održano je ekskluzivno predavanje gospodina Branislava Vujovića, osnivača New Frontier Group-e, na temu „Stvaranje vrednosti u digitalnoj ekonomiji“.

Zašto će samo kompanije koje prilagode svoje poslovne modele digitalnoj ekonomiji ostati relevantne za svoje i nove klijente, kao i zašto je neophodno razumeti razloge i načine za usklađivanje postojećih modela poslovanja novonastalom trendu digitalne revolucije, bile su neke od tema o kojima se diskutovalo.

Gospodin Branislav je kroz interaktivno predavanje približio pristunim učesnicima put razvoja digitalne transformacije koja je danas postala obavezan deo svakog poslovanja, nezavisno od sektora ili industrije. Ukazano je zašto je pravilno upravljanje podacima od ključnog značaja za rast poslovanja. Na predavanju je naglašeno da čak preko 70% digitalnih transformacija ne donese rezultate koji se očekuju, dok je samo 5% njih koji uspeju da ostvarne više od očekivanog. Razlozi takvih ishoda se objašnjavaju činjenicom da većina poslovnih modela ne bazira svoje poslovanje na vrednosti, već samo na želji za profitom.

Nove tehnologije dovode do demokratizacije inovacija, jer u digitalnom dobu proaktivni mladi ljudi imaju mogućnost da osmisle nešto novo, što je ranije bilo rezervisano isključivo za globalne gigante koji imaju veliki R&D budžet.

Posledica nepravilno vođenog biznisa je usko povezana i sa promenom veka trajanja samih poslovnih subjekata, čiji se vek godinama unazad sve više smanjuje. Danas je prosek postojanja određenog biznisa procenjen na manje od 20 godina sa tendencijom daljeg pada u periodima ispred nas. Kako dalje Branislav navodi, upravo nemogućnost prilagođavanja novonastalim trendovima može dovesti do pada poslovnog, a samim tim i finansijskog rezultata.

Svetla tačka u ovoj tržišnoj utakmici su inovacije koje treba da budu bazirane na jedinstvenosti i vrednosti koju pružaju. Proizvod ne mora nužno biti jedinstven, već ga je potrebno na jedinstven način dostaviti do ciljnog tržišta. Automatizacija poslovanja, veštačka inteligencija, unapređeni softveri, block chain, pametna upotreba mobilne tehnologije su alati koje treba implementari u savremeno poslovanje. Primera radi, Kina je prošlu godinu završila sa ukupnim BDP-om od 15 000 milijardi dolara, dok je prenos novčanih sredstva putem mobilnih aplikacija u toj zemlji iznosio čak 36 000 milijardi dolara za samo jednu godinu.

 Digitalno doba doprinosi automatizaciji poslovanja, što objašnjava i procena vrednosti sredstva kompanija koja su danas u obrnutom odnosu u odnosu na raniji period, gde 90% neopipljivih i 10% opipljivih sredstva čine vrednost određenog biznisa. Ovde se govori o patentima, brendu i drugim oblicima intelektualne svojine. Zbog svega navedenog, samo oni koji na vreme uvaže ono što tržište nameće, uspeće da održe svoje poslovanje i preko „20 godina“ koliko je prosek danas.

Povezani članci

Digitalna ekonomija: Kako digitalizacija utiče na demografiju i prosperitet?

Zbog pomešanih faktora emigracije, nataliteta i mortaliteta, Srbija svake godine izgubi grad veličine Šapca. Prema procenama, između 1990. i 2017. godine, gotovo 710 hiljada građana je napustilo… Pročitaj više

Lepota stvaralaštva – protiv depopulacije

Prema podacima UNDP[1] Srbija ima jednu od najbrže opadajućih populacija u svetu. Po sadašnjoj stopi, do 2100. godine procenjuje se da će se stanovništvo zemlje smanjiti za… Pročitaj više

Želiš da prijaviš svoj startup?

Snaga projekta se, pored materijalne i nematerijalne podrške, ogleda u personalizovanom pristupu odabranom projektu kako bi se maskimizirali razvojni potencijali poslovne ideje.
Prijavi se
Ukoliko kliknete na “Prihvatam”, pomažete nam da unapredimo sajt kao i da personalizujemo advertajzing prema vašim interesovanjima. Ukoliko kliknete na “Ne prihvatam”, informacija vašeg korišćenje sajta će biti iskorišćeno samo za poboljšanje korisničkog iskustva i merenje statistika na samom sajtu. View more
Prihvatam